Ha eddig csak cukkini krémleves ettél itt az ideje kipróbálnod a cukkinileves pikáns variációját, amit a mexikói konyha ihletett.
A cukkini önmagában egy semleges ízű zöldség, éppen ezért ezernyi ételbe belecsempészhető. Alacsony szénhidrát tartalma miatt fogyókúrás étrendbe is illeszthető, bár ebben a receptben kerül mellé egy-két súlyosabb alapanyag is. Ettől függetlenül, ha ez szempont, ez a cukkini recept százszor jobb választás, mint egy csipetkés, csülkös babgulyás.
A cukkini leves alap hozzávalói könnyen beszerezhetők, a csoda a fűszerezésben van. A csili és a korianderlevél teszik fel az i-re a pontot. Várj! Ha nem tudsz koriandert beszerezni, nem dől össze a világ, anélkül is zseniálisan finom, és csak jelzem, hogyan áll össze a tejes kép. Ha nálatok nincs ilyen fűszernövény, készítsd el a levest anélkül.
Ezt a leveles eheted melegen, langyosan, de még hidegen is a nagy nyári hőségben
TIPP: Nyáron érdemes friss, zsenge kukoricát használni. A szemeket vágd le a csőről. Még fantasztikusabb lesz a leves íze, ha a kukoricákat előbb grillezed, és csak ez után vágod le a szemeket a csövekről.
Hozzávalók (3-4 adaghoz):
2 ek olíva olaj
1 fej vöröshagyma (60 g kb.)
2 gerezd fokhagyma
2 cső zsenge kukorica (vagy 2 doboz konzerv csemegekukorica)
3-4 saláta cukkini (250 g kb.)
1 mk só
csipet tört bors
zöld, piros, sárga csili vegyesen finomra aprítva, ízlés szerint
100 g natúr light krémsajt
300 ml tej
1 tk jelölten gluténmentes kukoricakeményítő (tápióka és burgonya is jó hozzá)
250 ml víz vagy zöldségalaplé
tálaláshoz friss zöld koriander levél
Tej helyettesítése:
Ennél a levesnél több lehetőséged is van a tejtermék helyettesítésére.
Vega krémmel és növényi tejjel is megfőzheted, de a csili és a koriander miatt ebben a receptben a kókuszkrém is tökéletes választás, hiszen kiemelik egymás ízét. Nyilván, kókusztejjel egy teljesen más irányba megy el a leves, de úgy is zseniálisan finom lesz.
A gluténmentes cukkinileves elkészítése
A finomra aprított hagymát az olajjal és a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt tedd egy kisebb fazékba.
Önts rá egy ujjnyi vizet, és párold üvegesre.
Ha elpárologja a vizet, add hozzá a kukoricaszemeket és a kockára vágott cukkinit.
Sózd, borsozd, és a saját levében párold meg a zöldségeket. Ez nagyjából 4-5 perc, ha elég apróra vágtad a cukkinit.
Önts fel a vízzel.
Amíg felforr, a keményítőt kikeverd a hideg tejjel, majd dolgozd bele csomómentesre a krémsajtot is.
A főzőléből keverj egy keveset a sajtos mártáshoz (hőkiegyenlítés), majd ezt csorgasd vissza a levesbe.
Várd meg, amíg picit besűrűsödik.
Tálaláskor aprított chilivel, és korianderlevéllel fogyaszd.
IMÁDOD A CUKKINIT? EZEK A CUKKINI RECEPTEK IS ÉRDEKELHETNEK!
Kövess facebook csoportomban, figyeld a napi tippjeimet, és legyél részese egy segítőkész csapatnak!