Hosszú éveken át sütöttem a Segítsüti kampány tavaszi akciójában. 2014-ben ez a gluténmentes csokoládés fatörzs került licit alá a kezem alól.
A Segítsüti életem egyik fontos éves eseménye, hiszen kevesen kerülhetnek be a licitre szánt sütemények felajánlói körébe. Másfelől ez a kezdeményezés mindig valamilyen gyermekeket segítő szervezet számára gyűjt, így sokszorosan hálás feladat az erre való felkészülés.
2013. óta pedig minden évben gluténmentes süteményt vittem a „vásárra” ezzel is felhívva a figyelmet a gluténmentesen diétázók különleges igényeire.
Ez a gluténmentes fatörzs látszólag egyszerű kis receptnek tűnik, de van benne meló rendesen. Viszont annál inkább megéri, mert a végeredmény nem csak látványra, de ízre is lenyűgöző.
Hozzávalók a piskótához:
7 db M-es tojás
100 g finom szemű kristálycukor vagy eritrit
115 g gluténmentes liszt (60 g barna rizsliszt, 55 g tápióka keményítő)
csipet só
csipet szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
200 g jelölten gluténmentes étcsokoládé
100 g vaj
1 vanília kikapart belseje
150 g törökmogyoró
60 g nádcukor
pici víz
250 ml teljes tejszín
A dekoráláshoz (opcionális):
gránátalma
jelölten gluténmentes csokicsepp
A gluténmentes csokoládés fatörzs elkészítése
A piskótatekercs elkészítése
A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeverésen 165-170 fokra).
Egy tálban alaposan keverd össze barna rizslisztet, a keményítőt és a szódabikarbónát.
A piskótához válaszd ketté a tojások sárgáját a fehérjétől.
A fehérjéket csipet sóval verd kemény habbá.
A tojássárgákat a cukorral keverd fehéredésig.
Majd keverd a cukros tojáskrémbe a szódabikarbónás lisztkeveréket.
Bélelj ki egy lapos gáztepsit egy darab szilikonos sütőpapírral, és erre kend egyenletesen a masszát úgy, hogy a tepsi széleitől 2-2 centivel beljebb legyen (meg fog nőni).
Süsd kb. 15 percig, majd azonnal borítsd egy tiszta konyharuhára és szorosan tekerd fel. Így hagyd kihűlni a piskótaroládot.
A törökmogyoró előkészítése
A törökmogyorót, ha héjas, először 8-10 percig pirítsd 180 fokon. Majd még forrón borítsd egy konyharuhába, és a ruhával együtt dörzsöld le a magokról a héjat.
Majd tedd vissza a sütőbe annyi időre, hogy kissé megpiruljanak a mogyorószemek.
Ha ez megvan, egy serpenyőben olvaszd fel a cukrot egy evőkanálnyi vízzel.
Amikor ragacsos, karamelles lesz, add hozzá a pirított mogyorószemeket, keverd össze, hogy a karamell befedje a magokat.
Ekkor egy szilikonos sütőpapírra borítsd és hűtsd ki.
A mogyoró 2/3-át őröld finomra, a maradékot törd durvára.
A krémhez a csokoládét a vajjal, és 50 ml tejszínnel olvaszd fel, keverd homogénre, és hűtsd langyosra.
Keverd a karamellizált mogyoró lisztet a krémbe.
A 200 ml hűtő hideg tejszínt verd kemény habbá, végül ezt is forgasd bele óvatosan a csokikrémbe.
A piskótát töltsd meg a mogyorós csokoládéval (2/3-ad), de hagyj annyit, hogy kívül is befedhesd (1/3-ad).
A sütemény tetejét szórd meg a maradék durvára tört mogyoróval, csokicseppekkel, és gránátalmával.
Felvágás előtt alaposan hűtsd be.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak!
EZ A RECEPT IS ÉRDEKELHET: Mini zserbó pite