Mitől sexi egy sárgarépa saláta? Jól néz ki. Pikáns. Csinos kiegészítői vannak. Az év bármely szakában elkészíthető, mutatom is, hogyan.
Ha megkérdik tőlem, szeretem-e a sárgarépát, a válaszom az, hogy igen is, meg nem is. A húslevesben agyonfőtt szottyos répát képtelen vagyok megenni, még akkor is, ha én magam is így főzőm a húslevest. Kisgyerekkoromban a nagyszüleimnél nyaraltam, és emlékszem, hogy papa a fütyülős mesével próbált rávenni arra, hogy megegyem a levesben a répát is. Addig-addig nyaggattak, amíg ráálltam a dologra. Pár óra múlva besárgultam, vihettek a dokihoz. Azóta nem eszem meg semmit, amihez nincs ingerenciám.
Nyersen viszont imádom a répát, meg roppanósra pirítva vagy párolva. Ezt az egyszerű, az év minden szakában könnyen beszerezhető zöldséget rengeteg módon el lehet készíteni, legegyszerűbben lereszelve, salátának.
Hozzávalók 2 főre:
400 g sárgarépa
80 g lilahagyma
A salátaöntethez:
2 ek szezámolaj
1 tk mustár
2 tk balzsamecet
1-2 csipet só
1 mk jelölten gluténmentes curry fűszerkeverék
150 g natúr joghurt
+
2 mk szezámmag
2 tk snidling
TIPP: Gluténérzékenyként a salátaöntet lehet rizikós, mert sok fűszer, vagy akár a mustár szennyezett lehet gluténnal, ezért csak olyat vásárolj meg, ami jelölten és/vagy garantáltan gluténmentes. Nem mindenre írják rá, de ha tudnak gyártói nyilatkozatot adni a gluténmentességről, akkor szabad a pálya.
A gluténmentes sárgarépa saláta elkészítése
A répákat hámozd meg, majd reszeld le egy nagyobb lyukú reszelőn, vagy erre alkalmas aprító géppel. Hagyd pár percet állni, majd nyomkodd ki a levét, hogy ne hígítsa fel az öntetet. De ne öntsd ki, idd meg!
A lilahagymát vágd vékony szeletekre, és keverd a répához.
Az öntet hozzávalóit keverd össze alaposan, majd öntsd a salátára. Keverd át, és pihentesd egy fél órát legalább, hogy összeérjenek az ízek.
A szezámmagot pirítsd meg egy üres serpenyőben. Tálaláskor ezzel, és finomra vágott snidlinggel szórd meg a salátát.
Önmagában, vagy grillezett illetve rántott húsok és zöldségek köreteként ajánlom.