Ha valaminek nem tudok ellenállni, az a raffaello golyó. Az igazi bolti arany árra van pozicionálva, ezért kénytelen voltam kikísérletezni a házi raffaello golyó receptem.
Kicsit utána olvasgattam a neten, ki hogyan csinálja. Bevallom, ledöbbentem azon, hogy a legtöbben lisztből főzött krémmel készítik úgy, hogy csokit még csak nem is tesznek bele. Ettől persze lehet még jó, és nem szeretnék véleményt formálni ennél mélyebben. De. Kikapcsoltam a netet, és elővettem bonbonkészítési alapismereteimet.
Nagyon jól tettem, mert bár nagyon házi lett, és sehol egy ostyaburok, de ízre döbbenetes lett a hasonlóság. Meg is adtam a módját rendesen. Sok fehér csoki, vaj és tejszín. Ezek nélkül elképzelhetetlennek tartom, hogy raffaellonak nevezzem ezt a finomságot. Kókuszreszelékből pedig a finom szemű változatot választottam, mert nagyon nem kellemes, ha a mega-giga kókuszreszelék szálkák a fogunk közé szorulnak.
Raffaello tejmentesen
A tejtermékekből laktózmentest választottam. Gondolkodtam azon is, mivel lehetne ezeket helyettesíteni, ha a tejfehérje sem megengedett. A margarint és a kókuszzsírt kizárnám, ezért továbbgondolkodtam. A vajat mandulavajjal helyettesíteném, a tejszínt kókuszkrémmel, így ízekben a maximumot ki lehetne hozni a raffaello golyóból. Kókuszreszelékkel lehet a bonbon állagán javítani, ha szükséges.
Hozzávalók:
200 g gluténmentes fehér csokoládé (pl. Torras)
200 g vaj (lehet laktózmentes)
150 ml 30 %-os tejszín (lehet laktózmentes)
1 tk negyedannyi paleo édesítő
150+50 g gluténmentes kókuszreszelék
20-25 hámozott mandulaszem
Elkészítési idő: 10 perc
Pihentetés: 12 óra
Tejtermékek helyettesítése:
Vaj helyett mandulavaj.
Tejszín helyett kókuszkrém.
Fehér csoki helyett vegán fehér csoki.
A gluténmentes raffaello golyó elkészítése
A képlet pofon egyszerű.
Végy egy kisebb habüstöt, törd bele a csokoládét, add hozzá a darabokra vágott vajat és az édesítőt, és öntsd rá a tejszínt.
Vízgőz felett olvaszd fel úgy, hogy ne maradjanak benne csomók.
Vedd le a gőzről, keverj el benne 150 g finom szemű kókuszreszeléket.
Tedd a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap formázz kis diónyi golyókat a masszából. Közepükbe nyomj egy-egy mandulaszemet, majd forgasd meg a maradék kókuszreszelékben.
Szereted a könnyen elkészíthető házi bonbonokat? Próbáld ki a gesztenyegolyó receptemet is!