Egy zöldséges pulykanyárs, cukkinivel és paradicsommal, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját? Lehetséges. Mutatom hogyan.
A legtöbb háziasszonynak szerintem az a legnagyobb kihívás, hogy viszonylag kevés, könnyen beszerezhető alapanyagból összedobjon valami gusztát, valami finomat. A zöldséges húsos nyársak télen, nyáron elkészíthetők, nyáron parázs felett még finomabbak.
A titok a pácban van. Ehhez a zöldséges pulykanyárshoz egy rozmaringos, citromos, kissé pikáns marinádot álmodtam meg, amitől az unalmas, és kissé száraz pulykamell is szárnyakat kap. Nem utolsó sorban a paradicsomhoz és a cukkinihez is illenek ezek a fűszerek, ami lássuk be, nem olyan rossz, főleg ha valóban jót szeretnél enni.
Hozzávalók 8 nyárshoz:
2-3 bébi cukkini
24 db koktélparadicsom
1 kg pulykamell filé
A marinádhoz:
1 citrom reszelt héja
2 citrom kifacsart leve
3 gerezd reszelt fokhagyma
1 mk tört szecsuáni bors (vagy színes bors)
3 ágacska rozmaring
50 ml extra szűz olíva olaj, só
+ 8 db hideg vízbe beáztatott fanyárs
A fűszereknél figyel arra, hogy jelölten gluténmentes fűszereket vásárolj, vagy olyat, amiről gyártói garanciát tudnak mutatni. A fűszerek alapból gluténmentesek, de a gyártási folyamat során érintkezhetnek, szennyeződhetnek gluténos dolgokkal. A friss fűszereknél ez a veszély nem áll fenn.
TIPP: Parázsburgonya, burgonyapüré, steak burgonya illenek e leginkább ehhez az ételhez, és persze rengeteg saláta.
A gluténmentes zöldséges pulykanyárs elkészítése
A zöldségeket mosd meg, a cukkinit vágd kb. 5 mm vastag karikákra.
A marinádhoz, azaz a páchoz keverd össze a hozzávalókat, és ebbe forgasd bele a 3×3 cm nagyságúra felkockázott pulykamellet.
FONTOS! A pácolás során a sót ne tegyél a húsra, mert elszívná a nedvességét. Azt mindig csak sütés előtt szórjuk rá közvetlenül. Soha ne tedd a hideg húst a tűzre, legyen az a levegőn „felengedve”.
Sütés előtt felváltva tűzd rá a hozzávalókat a nyársakra.
Alulra kerüljön egy paradicsom, majd hús, végül cukkini. Ezt ismételd meg háromszor.
A végére zárásképpen egy-egy húskockát tűzz.
Tedd parázs fölé vagy akár elektromos grillsütőre, esetleg grill serpenyőre.
Folyamatosan forgasd és süsd a nyársakat 8-10 percen át.
TIPP: A sütés és a forgatás során a maradék páccal nyugodtan kenegesd a nyársakat.