Nem telik el hét, hogy ne lenne az étlapunkon chilis hús. A mostani gyömbéres túl jóra sikerült, ezért muszáj volt leírnom a receptjét. Kár lenne elpazarolni az ötletet.
Mexikóban vannak ugye ezek a chilik. Piros, zöld meg sárga is. Igazából nem merném ezt az ételt chilinek nevezni, maximum chilis hús néven aposztrofálom, hiszen egyáltalán nem mondható autentikusnak.
Bár a mexikói konyha jellegzetes fűszerei fellelhetők benne, és kinézetre is „olyan” (mondjuk a pirosból és a zöldből lett sárga jelen esetben), került bele egy-két furcsaság is.
Ugyan a hegyes erős paprika annyira nem furcsa, de mégsem egy jalapeno. Viszont a célt elérte, hiszen könnyezett tőle a szemünk rendesen. A gyömbér? Hát ezt az ötletet meg éppenséggel ellestem egy étterem thai ihletésű pörköltjéről.
Van itt kérem minden náció! De a lényeg a lényeg, a chilis hús fenomenális lett, és fogunk repetázni.
Hozzávalók 3 főre:
1 csapott ek zsír vagy 2 ek olaj
600 g sertés szűz
45 g vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
diónyi friss gyömbér
1 kisebb piros chili
½ közepes hegyes erős paprika
½ mk jelölten gluténmentes őrölt római kömény (pl. Lucullus)
½ jelölten gluténmentes őrölt koriandermag (pl. Lucullus)
1 csapott mk só
1 ek passzírozott paradicsom
50-60 ml víz
A gluténmentes chilis hús elkészítése
A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, és tedd egy késes aprítóba.
A friss gyömbér héját finoman kapargasd le egy kanálla, ezt is vágd kisebb darabokra, és add a hagymákhoz.
A piros chilit és a hegye erős zöld paprikát szintén darabold fel, és ezek is repüljenek az aprítóba.
4-5 másodperces szünetekkel aprítsd a zöldségeket. Akkor jó, ha apró gyöngy méretűek, de nem egy pépes. Szóval enyhén darabos.
A sertés szüzet hártyázd le, vágd egy centis szeletekre, majd a húskorongokat vág vékony csíkokra.
Vegyél egy serpenyőt, hevítsd fel benne a zsírt vagy az olajat, és add hozzá a fűszerpasztát. Pirítsd 2-3 percen át.
Amikor a levél elpárologta, szórd rá a koriandert és a római köményt, pirítsd 20-30 másodpercen át.
Ekkor add hozzá a hús csíkokat, és folyamatos keverés mellett addig pirítsd, amíg kifehérednek. Ekkor sózd, add hozzá a passzírozott paradicsomot és a vizet.
Maximum 1 perig párold. A szűznek nem kell több idő, ellenkező esetben kiszárad. Így meg puha marad.
Párolt rizzsel, párolt kölessel, steak burgonyával vagy gluténmentes tortilla csipsszel fogyaszd.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!