Ez a gluténmentes citromkrémes torta mákos piskótával az egyik top sütemény volt a Köles étteremben pár évvel ezelőtt. Most megmutatom, hogyan készül.
A citrom és a mák házasítása szinte minden esetben tökéletes választás. A legegyszerűbb piskótát is feldobhatod vele úgy, hogy nem csak ízében, de kinézetében is emelni fogja a sütemény élvezeti értékét.
A krémhez az angolok ikonikus citromkrémjét, a lemon curd-öt (ejtsd lemon körd) használjuk fel, és feldobjuk egy kis tejszínhabbal.
Hozzávalók a piskótához (24 cm-es formához):
4 db M-es tojás
csipet só
55 g cukor
80 g jelölten gluténmentes (barna) rizsliszt
20 g jelölten gluténmentes darált mák
1 csipet szódabikarbóna
70 g olvasztott vaj
Hozzávalók a citromkrémhez:
3 db egész M-es tojás
120 g cukor (vagy 110 g eritrit + 10 g Paleo negyedannyi)
35 g jelölten gluténmentes kukoricakeményítő
1 nagyobb narancs leve
3 citrom leve
50 g vaj
200 ml minimum 30 %-os, hűtő hideg tejszín
4 lap zselatin
1-2 ek víz
+ szemes mák
A gluténmentes citromkrémes torta elkészítése
A mákos piskóta sütése
A sütőt melegítsd elő 170 fokra légkeveréses fokozaton. Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát bélelj ki szilikonos sütőpapírral.
A piskótához válaszd ketté a tojásokat.
A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval.
A sárgáját keverd fehéredésig a cukorral (vagy az édesítővel).
A tojássárgás krémbe szitáld a lisztet, majd add hozzá a darált mákot és a szódabikarbónát, és egy kanál habbal együtt keverd homogénre a masszát.
Add hozzá és keverd bele a felolvasztott, de már langyos vajat is.
A maradék habot 2-3 részletben óvatosan forgasd a masszához.
Öntsd a kibélelt formába, tedd sütőbe és süsd tűpróbáig (kb. 15-20 perc).
A megsült piskótalapot fordítsd sütőrácsra és hűtsd le teljesen.
A citromkrém készítése
A citromkrémhez üsd a tojásokat (az egészet) egy habüstbe.
Add hozzá a citrom és a narancs levét, a cukrot és a keményítőt.
Egy habverővel keverd csomómentesre.
Egy kis lábasba forralj 2 ujjnyi vizet, ennek a gőzén főzd meg a pudingot folyamatos keverés mellett.
Amikor besűrűsödött, azonnal vedd le a tűzről és keverd bele a vajat.
Hagyd teljesen kihűlni.
A tejszínhabot verd kemény habbá, a zselatint áztasd hideg vízbe, majd nyomkodd ki, és egy pici vízzel melegítsd fel (ne forrjon).
A zselatint keverd ki egy kanál tejszínnel.
A citromkrémet keverd át, hogy csomómentes legyen, majd keverd bele a zselatinos részt alaposan.
Végül a felvert habot keverd bele óvatosan 1-2 részletben.
A torta összeállítása
A piskótát tedd vissza a formába (kapcsos), és öntsd rá a krémet.
A tetejét fedd le folpackkal, és hűtőben dermeszd legalább 3-4 órán át.
Ha elkészült, a torta széleire szórj egész, pirított szemes mákot. Egy kis citromfűvel vagy mentával még felüdítheted a süteményt tálaláskor.
EZ A RECEPT IS ÉRDEKELHET: Gesztenyetorta
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak!