Minden kétséget kizáróan a nyáresték egyik legizgalmasabb villantós harapnivalója a tapedane, a provance-i olajbogyós kencefice.
Nem hiába, a franciák tudnak valamit, mi pedig tanulhatunk tőlük. Kreativitást az egyszerűségben, ízeket a minimalizmusban.
A tapenade (ejtsd tápönád) a nevét a kapribogyóról kapta, mégis olajbogyó -pástétomként ismeri a világ. Változatos elkészítését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy eredetileg a fekete bogyóból készítették, de manapság a zölddel is sokan megbarátkoztak már. Sőt, van, aki így is, úgy is szereti.
Ízesítésében is különféle variációkkal találkozhatsz, ahogyan az állaga is változó lehet a rusztikustól egészen a krémesig.
Kenheted pirítósra, ízesíthetsz vele egy érett paradicsomsalátát, rákenheted egy kis csirkemellre, és egy kis sajttal besütheted, de egy kevés tejszínnel dúsítva tésztaszósznak is kiváló alap.
Most megmutatom, hogyan készítem én. Ha kedvet kaptál hozzá, készítsd el te is! Jó étvágyat!
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
150 g fekete olajbogyó
1 evőkanál kapribogyó
2 db szardella filé
2 gerezd fokhagyma
¼ citrom leve és héja
5 ek olívaolaj olaj
1 evőkanál petrezselyem
1-2 csipetnyi bors
gluténmentes bagett pirítósnak elkészítve (kiválóan alkalmas a pirítóshoz bármilyen szikkadt gluténmentes pékáru, amit már nem nyammognál el szívesen csak úgy snasszon).
A gluténmentes tapenade elkészítése
Az olajbogyót és a kapribogyót csepegtesd le, majd a szardellafilékkel és a citromhéjjal együtt egy éles késsel aprítsd nagyon finomra.
TIPP: Én rusztikusan kedvelem, de ha te a krémesebb állagot preferálod, tegyél mindent egy késes aprítóba, és told neki.
Reszeld le a fokhagymát, a petrezselymet vágd finomra, és keverd a kapribogyós és olívás péphez.
Frissen tört borssal és citromhéjjal ízesítsd, végül keverd össze az olívaolajjal.
TIPP: Ha krémesen szereted, mehet minden az aprítóba egyszerre.
TIPP: Petrezselyem helyett friss bazsalikommal is fűszerezheted.
Ha egyszer belelendültél az aprításba, nyugodtan készíts belőle nagyobb adagot, hiszen steril üvegbe téve, olívaolajjal felöntve 1-2 hétig is eláll a hűtőben. Ha megéhezel, és gyorsan szeretnél harapni valami finomságot, csak a pirítósodra kened, és eszed. Azt ugye mondanom sem kell, hogy az idő múlásával az ízek összeérnek, és minden alkalommal az újdonság erejével hat.
EZ A RECEPT IS ÉRDEKELHET: Pácolt feta sajt
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak! A cikk jobb felső sarkában iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj az újdonságokról és a hírekről!