A resztelt csirkemáj gyerekkorom rémálmait idézi fel. Talán mert sertésből volt, a csirkét csak odagondoltam. Minden estre felnőtt koromra szerettem meg a resztelt májat, mint ahogy jeleztem is, csirkemájból készítve.
Alapvetően a máj kesernyésségével voltak gyerekkoromban problémáim, de hát felnőtt korra az ilyen apróságokat kinövi az ember. Jó esetben.
A resztelt jelző azt jelenti, hogy pirított. A resztelt máj egy zsíron vagy olajon, sok hagymával hirtelen pirított finomság. Mivel nagyon lágy a máj szerkezete, gyorsan kell vele dolgozni, a hirtelen nagy hő segítségével pillanatok alatt finom falat válik belőle.
Visszatérve a keserű ízre. Ezt többféle módon lehet tompítani, például úgy, ha jó sok vöröshagymát alárakunk, ami köztudottan édeskés. Aztán a körettel is játszhatunk. Sima sült krumpli helyett tepsiben sült édesburgonyával párosítva valami mennyei. Nem utolsó sorban (állítólag) ez a csodálatos édesburgonya egészségesebb is.
Nem kell egyetértened, de nem tudom kihagyni, most sem, mennyire fontos, hogy sok friss zöldséget együnk. Az én tányérom harmadán ott fodrozódnak a friss salátalevelek, amit már csak pár csepp citromlével ízesítettem.
Hozzávalók 3 főre:
2 ek olaj
kb. 30-35 g kenyérszalonna
150 g (nettó) vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
500 g házi, friss csirkemáj
1 mk majoránna
½ mk őrölt bors
1 mk só
½ mk őrölt mustármag
50 ml fehérbor
FONTOS!
Ellenőrizd, hogy a fűszerek és a szalonna gluténmentes legyen!
A gluténmentes resztelt csirkemáj elkészítése
A szalonnát vágd apró kockákra, és az olajjal együtt olvaszd ki egy serpenyőben.
Közben vágj félbe vöröshagymákat (150 grammra lesz szükséged), és vágd őket vékony fél karikára.
Szedd a forró zsiradékra, és addig dinszteld, amíg a nagy része szépen karamellizálódik, de ügyelj arra, hogy ne égjen oda.
Amíg a hagyma pirul, mosd meg a májakat, majd csíkozd fel őket.
Rakd a májat a pirított hagymára, borsozd, szórd meg majoránnával, és a mustármag porral. Magas hőfokon pirítsd. (Én villanytűzhelyen a 5/6 fokozaton készítettem).
Reszeld rá a fokhagymákat, sózd, és addig pirítsd, amíg a májdarabok teljesen átveszik a hőt, és nyomásra már nem jön belőlük ki nedvesség (vér).
Ekkor löttyints rá egy kis fehérbort, és addig párold, amíg egy vékony szaftja lesz a májnak.
Ekkor készen van.
Komolyan mondom, több időbe telt leírni, mint elkészíteni.
Ha resztelt májat készítesz, ne mászkálj, mert seperc elkészül.
Csatlakozz facebook közösségünkhöz, oszd meg tapasztalataid, receptjeid velünk!