Színes, egészséges, és trendi lencsesaláta, amit önmagában vagy köretként is ehetsz. Mutatom, milyen lencséből készítsd, hogy ne egy trutyi legyen!
A legtöbb lencse megfőzve olyan állagú, mint egy főzelék. Ha nem, akkor kemény marad, az pedig élvezhetetlen. Hallottál már a beluga lencséről? Ez egy fekete színű, ritka lencse, amit szerencsére már sok helyen meg lehet vásárolni. Ezt a lencsét egy éjszakára szokás beáztatni, majd babérleveles, sós vízben főzzük ki. Amikor elkészül, a szemek csodásan egyben maradnak. Fekete héjuk roppan, belsejük lágyan krémes. Tökéletes salátának.
A lencsék eleve gluténmentesek, de nem szokás jelölni. Viszont a betakarítás, és a csomagolás során mindenféle mag, és kosz keveredhet közéjük. Ezért, ha lencsét vásárolsz, áztasd be. A kezeddel keverd át, majd hagyd leülepedni a lencsét. A legtöbb szennyeződés fenn fog maradni a víz tetején. Ha nagyon precíz szeretnél lenni, előtte szárazon is válogasd át.
Hozzávalók:
50 g beluga lencse
125 ml víz
200 g sütőtök
50 g bébi spenót
50 g feta sajt
Az öntethez:
1 mk friss aprított zsálya
1 mk só
1 csipet bors
3 ek olívaolaj
1 ek alma gyümölcsecet
1 tk mustár
1 mk méz
Friss zsályát nem könnyen találni, szárítottat meg nem ajánlok ehhez a recepthez. Nem olyan. Ha nem tudsz friss zsályához jutni, akkor kakukkfűvel, petrezselyemmel, snidlinggel is ízesítheted.
Olíva olaj helyett zseniálisan illik hozzá a dióolaj, vagy a zsályaolaj. Igen, ilyet is lehet kapni (keress rá a Google-ben).
Ha tejterméket sem ehetsz, a fetát kihagyhatod a receptből.
A gluténmentes lencsesaláta elkészítése
A beáztatott lencsét bő, sós vízben főzd puhára nagyjából 30-40 perc alatt. Szűrd le, és hűtsd ki.
A sütőtököt hámozd meg, vágd kockára, enyhén sózd, borsozd, locsold meg pár csepp olívaolajjal, és 180 fokos, előmelegített sütőben süsd puhára.
TIPP: Tegyél alá sütőpapírt, így nem koszolod össze a tepsit sem.
Az öntet hozzávalóit tedd egy keverőtálba, és addig keverd egy kisebb habverővel, amíg elegyednek a folyadékok.
A lencsét keverd össze a bébi spenóttal, a morzsolt feta sajttal, a sütőtökkel, majd az öntettel.
TIPP: Jót tesz neki, ha egy fél órát hagyod, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen és langyosan is finom ez a saláta.
Szereted a lencsés ételeket? Próbáld ki a csicsóka krémleves receptem lencsével!