Úgy ennék egy kis tarhonyát, de kisebb feneket is szeretnék. Ok. Tarhonya felejtős, jöjjön helyette a karfiol. Figyelj, így készíts hamis tarhonyát karfiolból!
A karfiol felnőtt korom egyik legnagyobb felfedezése. Nem mintha gyerekkoromban nem ismertem volna. Termett a mama kertjébe, és anyukám is főzött időnként karfiollevest. Talán étteremben ettem rántott karfiolt, az jobban meggyőzött ennek a zöldségnek a létjogosultságáról, mert a levesben úszkáló nagydarab zöldségektől a hideg ráz.
Szóval karfiol. Pár éve robbantotta fel az Internetet a karfiolláz. Jött a karfiolrizs (ez is majdnem az), a steak, a püré, és megannyi finomság. Ha jól emlékszem, a paleozással kezdődött ez az őrület, ami szerintem óriási. Még akkor is, ha minden szélsőséges diétát ellenzek. Ennek az egésznek a lényege az, hogy együnk egyre több és több zöldséget. Ez pedig a lehető legjobb módja annak, hogy gatyába rázzuk az emésztésünket.
A karfiolrizs (majd erről is írok) hófehér gyönyör, de én pirított, házias tarhonya illúziót szerettem volna viszontlátni a tányéromon. Így készítsd el!
Hozzávalók 2 főre:
1 fej karfiol rózsáira szedve (közepes-nagyobbacska fej)
2 csipet só
2 ek olívaolaj
Mi van, ha nem eszel tejterméket és/vagy cukrot, vagy kerülnöd kell a tojást?
Semmi! Ebben a receptben az a legjobb, hogy színtiszta zöldség. Nem kell aggódnod azon, hogy bármi bezavar a diétádba, és amiatt sem kell frászt kapnod, vajon milyen esz az íze. Megmondom. Karfiol íze lesz. És finom. Sőt, ha egy jól fűszerezett raguval eszed, lehet, fel sem tűnik, hogy karfiol eszel.
A gluténmentes karfiol tarhonya elkészítése
A sütőt melegítsd be 160 fokra. Ha van légkeveréses funkció a sütődön, arra állítsd be.
Helyezz egy tepsire egy szilikonos sütőpapírt.
Erre tedd a kisebb darabokra vágott nyers karfiolrózsákat.
Sózd, locsold meg olívaolajjal.
Tedd a sütőbe, és süsd 30-40 percig, vagy amíg a karfiolrózsák szélei megbarnulnak kissé, a belsejük pedig puha.
Majd vedd ki a sült karfiolokat a sütőből, húzd a papírral együtt egy vágódeszkára, és hagyd 10 percet hűlni.
Utána egy nagyobb séfkéssel aprítsd fel tarhonya állagúra. Vigyázz, mert ha túl sokáig aprítod, könnyen püré lehet belőle. Ha ügyesen csinálod, pergős lesz.
Fogyaszd bármilyen szaftos ragu mellé.