Köles mániám egyik csúcspontja ez a gluténmentes túrós pite, ami cukormentesen készítve IR diétába is beilleszthető.
Jogosan kérdezhetnéd, minek a töltelékbe még párolt köles is, de tudományosan megalapozott választ nem tudok rá adni. Talán kevesebb zsiradék kell így hozzá, na de akkor meg ott van a köles a szénhidrát tartalmával. Mégis. A végeredmény egy álomszerűen finom sütemény, amiben tudom, hogy minden gramm szénhidrát nem üres kalória, hanem valamilyen formában támogatja a testem működését.
És különben is! Ha tudatosan élsz, akkor nem fogod felfalni az egész tepsi tartalmát, hanem szépen beosztod. Amúgy is, látni fogod, hogy pici sütőformát használok, hogy kisebb legyen a kísértés, s javaslom, vágd kisebb szeletekre, és szép lassan élvezd ki az ízeket.
Hozzávalók a tésztához:
200 g zabpehely liszt
50 g nádcukor
csipet só
½ mk szódabikarbóna
150-165 g vaj
Hozzávalók a köleshez:
15 g vaj
50 g hántolt köles
150 ml tej
Hozzávalók a töltelékhez:
300 g zsírszegény (krémes állagú) tehéntúró
100 g házi zsírszegény tejföl
2 db egész M-es tojás
1 citrom reszelt héja és leve
80 g nádcukor
120 g ribizli, málna (mirelit is jó)
Hasznos tippek és helyettesítők
Tepsi mérete: 22×22 cm
Cukor helyettesítése: Fontos megjegyeznem, hogy a linzer tésztában a cukor “ragasztó” szerepet is betölt. A hő hatására karamellizálódik, és segít, hogy jobban egyben maradjon a tészta. Ha mindenképp helyettesíteni szeretnéd, alaposan keverj a liszthez nagyjából 1 gramm xantángumit, majd cukor helyett eritritet használj. A krémben a cukor pótlására 80 g eritritet, és egy teáskanál paleo negyedannyi édesítőt javaslok. A paleo negyedannyi élvezetesebb édes ízt kölcsönöz a krémnek, az eritrit pedig a tömeget növeli.
Tejtermék helyettesítése: Vajat növényi margarinnal javaslom helyettesíteni, mert így könnyebb nyújtani a tésztát. Kókuszolajat is használhatsz, de ebben az esetben nagyon kell figyelni a tésztára. Ha nagyon kihűl, nem lehet nyújtani és törik. A tejet növényi itallal, a túrót és a tejfölt pedig vega krémmel helyettesítheted.
A töltelékben a tojást 2 evőkanál keményítővel tudod helyettesíteni. Akkor lesz jó így a sütemény, ha a sütés végén rázogatásra már nem remeg a krém. Alaposan hűtsd ki a süteményt szeletelés előtt.
A gluténmentes túrós pite elkészítése
Először készítsd el a párolt kölest.
Ehhez olvaszd fel a vajat egy kisebb edényben, és folyamatos keverés mellett pirítsd 1 percet a kölest, majd öntsd fel a tejjel.
Amikor felforrt (pár másodperc), vedd vissza a tűzhelyet takarékra, fedd le, és párold puhára (kb.10-12 perc).
TIPP: Érdemes üvegfedős edényben főzni, mert így szemmel tudod tartani a köles állagát. Amikor láthatóan felszívta a nedvességet, húzd le a tűzről, keverd át, majd fedő alatt hagyd még 5 percet állni. Végül hűtsd ki.
A tésztához keverd össze a lisztet a sóval, és szódabikarbónával, majd gyors mozdulatokkal dolgozd el benne a kisebb darabokra vágott vajat. Először csak 150 grammot adj hozzá, ha morzsalékos marad, tedd bele a maradékot is.
TIPP: Akkor jó, ha szép kis gombóccá áll össze, és érezhetően ruganyos, nyújtható állagú lesz.
Formázz belőle egy bucit, és 15 percet pihentesd a hűtőben.
A töltelék hozzávalóit alaposan dolgod össze, majd keverd hozzá a kihűlt kölest.
TIPP: Mielőtt belekevernéd a gabonát, a kezeddel morzsold szét, hogy a kölesszemek szépen szétessenek, és a túrós krémben egyenletesen eloszoljanak.
A túrós pite összeállítása
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 25×25 cm nagyságú négyzetté. Érdemes egy szilikonos sütőpapíron nyújtani, mert ezzel könnyen áttehető a tepsibe, és a kész pitét is egyszerűen kiveheted a segítségével.
A tészta alját szúrd meg pár helyen villával, majd öntsd rá a masszát.
Hogy csinos legyen, vágd körbe egyenletesen a kilógó tészta széleket.
Szórd meg a tetejét ribizlivel vagy málnával, ezek a savanykás gyümölcsök izgalmasabbá teszik a sütemény ízét. Jó a mirelit gyümölcs is a recepthez!
165 fokos előmelegített sütőben, alsó-felső légkeveréses fokozaton süsd 30 percen át.
TIPP: A tészta morzsolódni fog, azért még véletlenül se nyúlj hozzá, amíg ki nem hűl a formában. Legjobb, ha hűtőben is pihenteted, és csak utána esel neki a késsel.
Szereted a részletes receptleírásokat?! Csatlakozz YouTube csatornámhoz, és lesd el konyhai trükkjeimet! És ne felejts el feliratkozni a csatornára, hogy azonnal értesülj az új videókról.
Nagyon jók a receptek el is mentettem magamnak nagy recept gyüjtővagyok.