Bár eperlekvár egész évben elérhető, a gluténmentes túrós piskótatekercs friss eperrel a legfinomabb. Könnyen elkészíthető és nagyon menő!
Ha nem vagy elég rutinos a gluténmentes piskóta sütésében, javaslom, nézd meg egy korábbi írásom, amiben részletesen videós anyaggal kiegészítve mutatom meg a titkát.
A piskótatekercsnél a másik titok, hogy még forrón kell a piskótalapot egy tiszta konyharuhára feltekerni. Így hagyd kihűlni, és csak utána töltsd meg bármivel, amit kedvelsz. Például ezzel a túrós epres töltelékkel.
Hozzávalók 12-14 szelethez:
A piskótához:
6 db M-es tojás
csipet só
100 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
20 g jelölten gluténmentes kakaópor
90 g porcukor
½ mk szódabikarbóna
A krémhez:
50 dkg krémes állagú túró
200 ml natúr krémsajt
100-120 g porcukor
½ vanília kikapart belseje (opcionális vagy vaníliás cukor)
1 kezeletlen citrom reszelt héja és a felének a leve
150 g eper
Helyettesítők:
Cukor helyett eritrit.
Túró helyett totu és kókuszkrém. Ebben az esetben citromlével adj savasságot a krémnek, és a töltelék mennyiségéhez szükséges zselatint használj a krémhez.
A gluténmentes túrós piskótatekercs elkészítése
A piskótához válaszd ketté a szobahőmérsékletű tojásokat.
A fehérjéket csipet sóval verd 70 %-osra, majd két részletben add hozzá a cukor kétharmad részét, miközben folyamatosan vered a habot.
Keverd a tojássárgákat a cukor harmadával és a vaníliával fehéredésig.
A tojássárgás krémhez keverj egy bő kanál habot, majd ezt öntsd rá a maradék tojáshabra, és óvatosan forgasd össze.
A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, majd 2-3 részletben szitáld a cukros tojáskrémbe.
Óvatosan keverd össze.
Borítsd a masszát egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 1 cm vastagon.
175 fokos, előmelegített sütőben (légkeverésen) süsd kb. 15 percen át.
Ha megsült, a sütőpapír segítségével azonnal tedd át egy tiszta, kiterített konyharuhára.
A papírt óvatosan húzd le a piskótalapról, majd a textillel együtt szorosan tekerd fel.
Így hagyd teljesen kihűlni.
Amíg hűl, keverd össze a töltelék hozzávalóit.
Összeállítás:
Az epret mosd meg és vágd egészen kicsi kockákra.
A tekercset töltsd meg krémmel, közben szórd meg az eperkockákkal.
A krém egy negyedét hagyd meg a burkoláshoz.
Tekerd fel a betöltött piskótát, a külsejét kend át a maradék krémmel.
A tetejét szórd meg eperkockákkal.
Szeletelés előtt pihentesd egy órám át a hűtőben.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél egy segítőkész és jókedvű társaság tagja!
Apropó! Ha szereted a túrós édességeket, próbáld ki a pihe-puha túrógombóc receptemet, vagy a túró rudi ízű palacsintatortát! Ha pités vagy, akkor a ribizlis túrós pitét imádni fogod!