Évekkel ezelőtt heti szinten készítettem ezt a gluténmentes cukkinis tészta receptem. Imádom a mediterrán ízvilágát és a gyors elkészítését.
Nem is tudom, miért hanyagoltam el az utóbbi időben a cukkinit. Talán mert soha nem látott ára lett az elmúlt években. A szezon kezdetével bízom benne, hogy az ára csökkenni fog, és egyre gyakrabban kerülhet az asztalra ez a pompás zöldség.
Ehhez a recepthez elég 30 deka cukkini, és két adag lesz belőle. Mivel már nagyon hiányzott ez a mediterrán ízvilág, most úgy döntöttem, hogy leporolom a régi receptet, és elkészítem.
A fűszerekkel megbolondított sült zöldségeknek és a feta sajtnak csodás szaftja lesz, ami szépen bevonja a tésztát, és nem igényel extra szószozást. Amit pedig különösen élvezek benne, hogy roppant mód gyorsan el is készíthető.
Hozzávalók 2 adaghoz:
300 g cukkini
250 g színes koktélparadicsom
3 szál újhagyma
100 g feta sajt (laktózmentes is ehet)
só
1 mk szárított bazsalikom
1 mk szárított oregano
1 mk tört színes bors
2-3 ek olívaolaj
130-140 g gluténmentes orsótészta (pl. Civita)
A gluténmentes cukkinis tészta elkészítése
A sütőt melegítsd elő 180 fokra légkeveréses fokozaton.
A zöldségeket mosd meg, majd itasd fel róluk a felesleges vizet.
A cukkinit vágd kisebb kockákra, a paradicsomokat negyedekbe, az újhagymát karikára.
Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral, halmozd rá a zöldségeket.
Közben tegyél fel két liter vizet egy teáskanál sóval forrni.
A zöldségeket szór meg a fűszerekkel, locsold meg az olívaolajjal, és a kezeddel keverd össze.
Tedd a sütőbe, és addig süsd, amíg a zöldségek megpirulnak, és egy vékony szószos réteg képződik a sütőpapír felületén.
Ha elkészült, vedd ki.
A forrásban lévő vízbe tedd bele a száraz tésztát, és főzd puhára vagy al dente, azaz roppanósra. Én az utóbbit jobban kedvelem.
Szedd a forró tésztára a sült sajtos zöldségeket, és élvezd!
Ha tetszett a receptem, készítsd el, fotózd le, és töltsd fel a facebook csoportomba, ahová téged is szeretettel várlak!