A gluténmentes bécsi szelet készítése nem sokban különbözik a rántott húsétól. Borjú felsálból készül és lelóg a tányérról. Mutatom, hogyan készítsd!
Először kislány koromban ettem bécsi szeletet a Simontornyai vár éttermében. Szüleimmel hétvégente gyakran ellátogattunk ebbe a hangulatos pincehelyiségbe (nem tudom, működik-e még). Bár anyukám fekete öves a főzésben, gyakran jártunk éttermekbe. Mert jó volt.
Szóval egy alkalommal bécsi szeletet rendeltem. Lehettem vagy 6-7 éves, vagy még annyi sem. A pincér megkérdezte, hogy a kislánynak fél adagot hozzon-e. Mire én felpattantam, és kikértem magamnak, hiszen nem vagyok én fél ember. Sokáig emlegették a szüleim ezt a történetet, és még sok hasonlót, mert igencsak szerettem a hasam már akkoriban is.
A legfinomabb bécsi szeletet azonban Bécsben ettem, hol máshol. Nem ismerem az ottani titkokat, de megpróbáltam előállítani a home made gluténmentes bécsi szelet verziót. Elég jó lett.
Hozzávalók 2 főre:
fejenként 15-17,5 dkg borjúfelsál szelet, azaz 30-35 dkg 2 szeletbe vágva
só
jelölten gluténmentes zabliszt
1 db L-es tojás
jelölten gluténmentes zsemlemorzsa
bő zsiradék a sütéshez
TIPP: Sajnos borjúfelsálat nem igen lehet kapni, és ha van is, csillagászati áron. Ha tehát sehogy sem megy a borjú felsál beszerzése, javaslom, hamisíts, és használj helyette sertésfelsálat.
A gluténmentes bécsi szelet elkészítése
A hússzeletekről itasd le a nedvességet, majd két fóliadarab között klopfold ki nagyon vékonyra.
A szeletek mindkét oldalát finoman sóz meg.
Külön tányérokra készítsd ki a zablisztet és a zsemlemorzsát.
Egy harmadik tányérban lazán verd fel a tojást.
A húst először a lisztbe, majd a tojásba forgasd, végül a morzsába.
Forró, bő zsiradékban minden oldalukat süsd pirosra.
TIPP: Ha csak kevés zsiradékot használsz, a panír könnyen megég, ezért rántott ételeket mindig bő zsiradékban süsd.
A bécsi szelethez készíts bécsi salátát, úgy az igazi!
Csatlakozz facebook csoportunkhoz is, mi már nagyon várunk!