A natúr brokkolis csirke helyett válaszd az ízrobbanást! A narancsos fűszeres kölessel kombinált ragu új színt visz a hétköznapokba.
Ezt a receptet gyakran készítettem abban az időben, amikor a Köles étterem séfje voltam. Igaz, akkoriban nem kölessel, hanem barna rizzsel. A teljes étel ízélmény-faktorának tekintetében az, hogy kölessel vagy barna rizzsel készíted, mindegy is.
Az étel különlegessége, hogy a szaftba nem kevés narancslevet kell önteni. Ezt a friss, meleg öles magába szívja, és nem is lehet szavakba önteni, mennyire finom így az egész étel.
A gluténmentes diétában a köles egy alapgabonának számít. Sokan idegenkednek tőle, mert van egy bizonyos kesernyés utóíze. Ezért is jó, ha bevetsz pár praktikát, ami elvonja a figyelmed erről, és csak arra koncentrálsz, hogy tartalmas, egészséges ételeket fogyassz, ha már egyszer erre a diétára kényszerültél.
Hozzávalók 3 főre:
150 g hántolt jelölten gluténmentes köles
3 ek sütő repceolaj
300 ml víz
1 mk só
1 csipet bors
1 ek méz
250 ml narancslé
½ mk szárított oregano
½ mk szárított kakukkfű
50 g lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
300 g csirkemell filé
200 g brokkoli
Így vedd el a köles mellékízét! Tippek.
- Áztasd be 1-2 órára, majd 2-3-szor öblítsd át.
- A kölest kevés olajon pirítsd meg, mielőtt felöntöd vízzel, így enyhén diós lesz az íze.
- Olyan ételekkel párosítsd, amik ízekben gazdagok, és szaftosak.
Egy száraz hús mellé a párolt köret nem csak unalmas, de egyenesen fojtogató is.
A gluténmentes brokkolis csirke kölessel elkészítése
A kölest áztasd be, majd szűrd le és egy kanál sütő repceolajon enyhén pirítsd meg.
Amikor serceg az olaj, önts rá 300 ml vizet, és szózd meg.
Várd meg, amíg felforr, majd fedd le, vedd takarékra a tüzet, és párold 12-15 percen át. Közben 1-2 alkalommal keverd át.
Ha készen van, hagyd a fedő alatt langyosra hűlni. Ekkor morzsold szemeire a kezeddel.
Közben készítsd el a ragu többi részét.
Az apróra szedett brokkoli rózsákat tedd egy műanyag tálba sós vízben, és mikroban párold meg 700 watton 7 perc alatt.
A csirkemellet vágd kockára, a lilahagymát aprítsd finomra, a fokhagymát reszeld le.
A hagymákat kezd el pirítani 2 kanál olajon, majd add hozzá a csirkekockákat, a kakukkfüvet, az oregánót, a borsot, majd a sót is.
Ha a húsdarabok kifehéredtek, öntsd rá a frissen facsart narancslevet és csorgasd rá a mézet is. 1-2 percig rotyogtasd. Ha kell, sózd, és borssal állíts az ízeken.
Húzd le a tűzről, keverd bele a még langyos párolt kölest és a brokkoli rózsákat.
Fedd le, hagyd, hogy átjárják az ízek a hozzávalókat.
Szeretnéd több ételbe belecsempészni a kölest? Készítsd el a töltött paprika receptemet kölessel!