Van az az érzés, hogy úgy ennél valami édeset, de rögtön!? Ilyenkor előkapom a sült alma receptem, amit zabpehellyel turbózok fel.
Különösen jól esik, és szezonális is ősszel és télen ez a gyorsan elkészíthető, egyszerű, és olcsó csemege. Ahogy sül, egyre jobban átjárja az illata a konyha, majd a lakás minden apró szegletét. Nekem ez az ünnepi készülődést idézi fel, és olyan nagyon jó érzéssel tölt el.
Visszakanyarodva a desszertre. gyakorlatilag bármilyen alma jó hozzá, mégis a savanykásabb fajtákat javaslom, mert a savanyú íz ellensúlyozza az amúgy is édes hozzávalókat.
“Ennyi a trükk, egyszerű a játék:
Minden pillanat édes ajándék.”
Hozzávalók 3 főre:
3 szép nagy szem alma
3 tk gluténmentes zabpehely
1 ek durvára vágott dió
1/3 mk őrölt fahéj
3 teáskanál cukormentes szilvalekvár
+ opcionálisan joghurt
Sütési hőfok: 160 légkeverésen
Sütési idő: 25 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Joghurt helyett növényi pl. mandula joghurt.
A gluténmentes sült alma zabpehellyel elkészítése
A sült almához először is melegítsd elő a sütőt 160 fokra, légkeveréses fokozaton. Ha nincs légkeverés 170-180 fokra állíthatod a sütőt.
Az almák alját vékonyan vágd le. Ez azért kell, hogy legyen talpa, és a sütés alatt ne dülöngéljenek jobbra és balra.
A tetejüket is vágd le kb. 1 centi vastagságba, de ezt ne dobd ki, mert jó lesz „tetőnek”.
Az almák közepén lévő csumát és magokat óvatosan vájd ki egy kávéskanállal. Figyelj arra, hogy ne repedjen szét a gyümölcs. Ha mégis megtörténne, edd meg magában!
A diót vágd durvára egy késsel, keverd össze a gluténmentes zabpehellyel és a fahéjjal. Mindegyik alma közepébe tegyél ebből a keverékből, majd zárd le az almákat a cukormentes szilvalekvárral.
Egy kisebb sütőtál aljába önts fél centi magasságban vizet, vagy fehérbort. Helyezd bele az almákat, és a tetejüket is. Süsd 20-25 percen át.
Frissen, melegen, magában, vagy joghurttal fogyasszátok!