Nem tudod, mivel dobd fel az idei karácsonyt? A gluténmentes mézeskalácsos bonbon látványának senki sem fog tudni ellenállni.
Ennek az apró és édes csábításnak az alapja egy vegyes csokoládés trüffel. Mi imádjuk, de nagyon maszatol, nehéz formázni, és csak a hűtőben lehet tárolni.
Ezért találtam ki, hogy a kekszgolyóhoz hasonlóan valamivel megfogjam az olvadozó csokoládét, és szépen formázhatóvá tegyem. Karácsonykor mi mással lehetne egy ilyen klasszikust felturbózni, mint a mézeskalács finomra őrölt morzsájával.
Ahogy beleharapsz, életre kel az ünnep és az emlékek. Tudod mit? Készíts belőle sokat! Add ajándékba barátaidnak, küld el nekik meglepetés csomagba, hogy tudják, ezekben a nehéz (COVID-19) napokban is velük vegy lélekben.
Most egy olyan receptet mutatunk meg, amihez nem kellenek speciális formák, mégis pompásan mutatnak.
Hozzávalók:
100 g jelölten gluténmentes étcsokoládé
100 g jelölten gluténmentes tejcsokoládé
70 ml tejszín
50 g finomra darált gluténmentes mézeskalács morzsa
1 csapott mk jelölten gluténmentes mézeskalács fűszerkeverék
1 nagyobb narancs reszelt héja
Továbbá:
150-150 g jelölten gluténmentes fehér csokoládé és tejcsokoládé
+ finomra darált gluténmentes mézeskalács morzsa
A gluténmentes mézeskalácsos bonbon elkészítése
Forrald fel a tejszínt, majd olvaszd fel benne az apróra tört csokoládékat. Ízesítsd egy csapott mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverékkel és a narancs lereszelt héjával.
Végül keverd bele a finomra őrölt mézeskalács morzsát is.
Tedd hűtőbe pár órára.
Amikor szépen összeállt, formázz vizes kézzel diónyi golyókat a masszából.
TIPP: Készíts elő egy stabil papír dobozt, és fogpiszkálókat a trüffelek kimártásához.
Közben gőz felett olvaszd fel külön-külön a csokoládékat.
Szúrj a golyókba fogpiszkálókat, és mártsd őket a csokoládékba. Legyenek fehérek, és szép barna golyók is.
A piszkákat tűzd a dobozra, vagy hungarocell lapra, és hagyd, hogy lecsepegjen róluk a felesleges csokoládé.
Vedd a tenyeredbe a maradék finom mézeskalács port, és fújd a bonbonokra.
A dobozzal együtt tedd őket a hűtőbe, és csak akkor rakd őket tányérra, ha megszilárdult rajtuk a csokoládé bevonat.
TIPP: A klasszikus trüffelbe nem teszünk semmilyen morzsát, de ahhoz hasonlít a leginkább ez a desszert. A morzsának köszönhetően viszont a csokoládé könnyen formázható, akár szeletelhető, csomagolható is.
A fehér bonbonokat étcsokoládéval, a sötéteket pedig fehérrel dekorálhatod. Ha elfogy a csokoládé, hempergesd meg a golyókat a mézeskalács morzsába.
EZ A RECEPT IS ÉRDEKELHET: HÁZI RAFFAELLO
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak!