A kókusztejes vöröslencse egy kiadós, ízletes főzelékszerű étel, ami Indiában dhal néven ismert. Ezt készítettem el édesburgonyával. Annyira laktató egy étel, hogy még feltétet sem kíván feltétlenül, persze ha kell, akkor nincs mese.
A kókusztejes vöröslencse a vegánok, és tejérzékenyek számára is főnyeremény, mert ahogy a nevében is szerepel, kókusztejjel, jobban mondva kókuszkrémmel készül. Semmi állati, mégis baromi finom.
A vöröslencse alapvetően gluténmentes, ezért nem is nagyon találkozni olyan csomagolású termékkel, amire külön kiírnák, hogy gluténmentes. Amit tehetsz a keresztszennyeződés kiiktatására. Tedd bő vízbe, hagyd, hogy a szennyeződések a víz tetejére ússzanak, majd egy kis szűrővel szedd le, ami nem oda tartozik.
Amiért még imádni fogod a vörös lencsét, hogy nem kell áztatni, órákon át főzni. Nagyjából 20-25 perc alatt megfő attól függően, mekkora mennyiségben készíted. Ez egy mikor adag, gyorsan megleszel vele. Egy baj van vele, de ez lehet, hogy csak engem zavar. Mire elkészül, sárga lesz.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
1-2 ek olaj (pl. kókuszolaj vagy dióolaj)
50 g apróra vágott vöröshagyma
50 g apróra vágott angol zeller
mogyorónyi friss gyömbér
3 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál jelölten gluténmentes curry fűszerkeverék
200 g vöröslencse (megmosva, átválogatva)
só
kb. 7-8 dl víz
150 ml kókusztejszín
250 g felkockázott, megsütött édesburgonya
1 marék bébi spenót
1 db lime
Hasznos info:
A kockára vágott édesburgonyát 180 fokos sütőben süsd. Figyelj oda, mert amilyen pici, olyan gyorsan meg tud égni.
A fűszerek, amiket használsz legyenek jelölten gluténmentesek, mert ezek könnyen szennyeződhetnek, ha olyan üzemben készülnek, ahol gluténos termékek is készülnek (pl. keményítős fűszerporok, stb.).
Édesburgonya helyett sütőtökkel is is kipróbálhatod.
A gluténmentes kókusztejes vöröslencse elkészítése
Egy edényben forrósítsd fel az olajat, majd szedd rá a hagymát, a reszelt gyömbért és fokhagymát, valamint az zellerszárat. Öntsd fel kevés vízzel, így nem ég le, hanem párolódik.
Amikor a zöldséges üvegesek lesznek, add hozzá a curry pasztát, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd.
Majd szórd rá az átmosott és átválogatott lencsét.
Öntsd fel 6 dl vízzel, sózd, és hagyd, hogy a lencse felszívja a vizet.
Ekkor öntsd hozzá a kókuszkrémet, és folyamatosan adagold hozzá a maradék vizet is.
Végül keverd bele a kockára vágott, elősütött édesburgonyát is.
Addig főzd, amíg főzelék állagú lesz, és a lencse megpuhul.
Legvégül keverd bele a bébi spenótleveleket, de ekkor már ne főzd tovább.
Tálaláskor limeal, kókusztejszínnel ízesítsd.