Mogyorópasztás csokoládé, az olasz Gianduja, de nekem csak egyszerűen házi nugát. Rögtön kétféle csokiból. Ha lúd, legyen kövér. Nem de?!
Ezer éve Praliné Paradicsom facebook oldalán láttam meg ezt a nugáthoz hasonlító olasz csokoládés desszertet, a Gianduja-t, azaz mogyorópasztás csokoládét. Mivel imádom a nugátot, nem volt kérdés, hogy elkészítem, de a cukormennyiségből visszavettem. Mindig ezt csinálom. Egyszerűen nem vagyok barátságban a cukorral, tartom vele a 3 lépés távolságot, de összeveszni azért nem fogok vele.
Amire rájöttem, hogy a recepthez szükséges összesen 140 g törökmogyoró kevés ahhoz, hogy egy aprító valóban krémmé, péppé zúzza, ezért érdemes már rögtön kétszeres mennyiségben gondolkodni.
A másik lényegi dolog a csokoládé. Minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a nugát. Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor neked számtalan választásod van, de ha igen, akkor csak jelölten gluténmentes csokikat használj fel a recepthez.
Hozzávalók (kb. 30 db):
Az étcsokis verzióhoz:
70 g törökmogyoró
40 g porcukor (pl. világos porított nádcukor)
90 g gluténmentes étcsokoládé (Aldis pl.)
A tejcsokis verzióhoz:
70 g törökmogyoró
40 g porcukor (pl. világos porított nádcukor)
90 g gluténmentes tejcsokoládé (Aldis pl.)
A törökmogyoró eleve gluténmentes, de a begyűjtés, feldolgozás, vagy a csomagolás során kereszt-szennyeződhet. Ezért vagy házi mogyorót használj, ami a kertben terem. Vagy válassz jelölten gluténmentes bolti mogyorót. A Kalifa mogyoró gm.
A gluténmentes házi nugát elkészítése
A kétféle gijandula hasonló elven készül, ezért a mogyorópasztát egyben készítsd el.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tedd a mogyorószemeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kb. 3 percig pirítsd őket.
Ezt követően tedd a mogyorókat még forrón egy tiszta konyharuhába, fogd össze szorosan, és addig dörzsöld, amíg a lehető legtöbb héjrész leesik róluk.
Tedd a tisztított mogyorót a cukor egynegyedével egy erős aprítógépbe, és kezd el darálni.
TIPP: Ezt addig kell folytatni, amíg a mogyoró el nem kezdi kiengedni magából az olajat, és krémszerűvé kezd válni. Időnként kapard le az aprító faláról a rátapadó mogyorót. Olyannak kell lennie az állagának, mint a bolti mogyoróvajnak. De legalább is hasonlónak.
Majd oszd két egyenlő részre a pasztát, és az egyes verziókra eső porcukorral, valamint a vízgőz felett külön-külön megolvasztott csokoládékkal még turmixold kicsit a krémeket.
Ne túl sokáig, mert a csoki, főként a tejcsoki állaga sérülhet.
TIPP: Én egy kb. 20×20 cm-es szögletes műanyag tálat kibéleltem frissen tartó fóliával, erre rétegeztem először az étcsokis, majd a tejcsokis gijandulát. A rétegeket először kézzel szétlapítottam, majd egy hideg kanál domború felével elsimítottam.
Ha ezzel megvagy, fedd le a tetejét fóliával, és tedd hűtőbe pihenni pár órára. Akkor jó, amikor szeletelhetővé válik.