Sütés nélküli sajttorta. A kókusz, a maracuja, és a fehér csokoládé mennyei triója! Gluténmentes, és csökkentett cukortartalommal is elkészíthető!
Pár évvel ezelőtt utó születésnapomra készítettem ezt a tenyérnyi sajttortát. Az alapötlet már eleve megvolt, de a végső pont az i-re a zöldséges pultnál került fel, amikor a mangók mellől rám kacsintgattak azok a trópusi finomságok.
A fruit de la passion, azaz a szenvedélyek gyümölcse, ismertebb nevén a maracuja szó szerint levett a lábamról. A kemény, tojás formájú gyümölcs burkát már csak a belsejének a látványa múlja felül. Mintha sok-sok narancssárga zselébe zárt zöld ebihal kérné, hogy jóízűen kanalazzuk ki. Csak az első falat libabőr, utána turbó fokozatra kapcsol a kéz, és csak kanalaznád, és kanalaznád.
A maracuja – szerintem – önmagában és nyersen a legfinomabb, így kifejezetten illik tejalapú desszertek vagy krémek megkoronázásához. Akkor a legfinomabb a zselés magrésze, amikor a burka már egy ici-picit ráncos. Igaz, nem olcsó mulatság, de annyira intenzív az íze, hogy pár darab elég ahhoz, hogy egy pofon egyszerű desszertből tűzijáték varázsolj a szájakban. És hát nem utolsó sorban gyümölcs gyanánt gluténmentes is.
Jaj, igen, még valami. Ennél a tortánál nem a klasszikus zselatint használtam, hanem útifűmaghéj rostot. Kíváncsi voltam, hogyan, mennyire, milyen állagban fogja meg a tölteléket. A kötés jól sikerült, ahogy a képen is láthatod. Az állaga kevésbé selymes, mint a zselatiné, de egyáltalán nem zavaró. Szóval, ha csak ez van otthon, bátran nyúlj hozzá, ha zselésíteni támad kedved egy tortát.
Hozzávalók 6 szelethez:
Az alaphoz:
75 g olvasztott vaj
100 g gluténmentes keksz darálva
15 g gluténmentes kókuszreszelék
A krémhez:
100 g jelölten gluténmentes fehér csokoládé
250 g light Philadelphia krémsajt
125 g krémes állagú ricotta
50 g porcukor
15 g jelölten gluténmentes útifű maghéj
+ 2 db maracuja
Tepsi méret: 16 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
Sütési hőfok: 0
Sütési idő: 0
Porcukor helyett használhatsz édesítőt (pl. 60 g poreritrit, vagy 15 g paleo negyedannyi), így csökkentheted a szénhidráttartalmát a desszertnek.
A gluténmentes sütés nélküli sajttorta elkészítése
A torta alapjához először olvaszd fel a vajat.
A kekszet törd össze, daráld le, majd add hozzá a kókuszreszeléket is.
A száraz anyagokat morzsold össze a vajjal, majd egy sütőpapírral bélelt kicsi tortaformába egyenletesen lapogasd el.
TIPP: Ehhez egy hideg vízbe mártott kanál domború oldala a legmegfelelőbb szerintem.
Az alapot tedd 15 percre a hűtőbe dermedni.
A krémsajtot, a ricottát, és a porcukrot turmixold krémesre, és hagyd pihenni a konyhapulton. Várd meg, amíg felveszi a levegő hőmérsékletét.
Közben a csokoládét darabold fel és tedd egy kis habüstbe.
Gyöngyöző vízgőzre téve olvaszd fel, ügyelve arra, hogy ne ugorjon össze.
Majd vedd le a gőzről, öntsd a krémsajtos keverékre.
Add hozzá az útifűmaghéjat, és pár másodpercig ismét turmixold.
Öntsd a krémet azonnal a kekszrétegre, majd tedd 2-3 órára hűtőbe.
Tálalás előtt a forma oldalánál egy vékony pengéjű késsel vágd körbe a torta szélét, hogy könnyebb legyen kivenni a formából.
Végül helyezd a tortát egy tálcára.
A maracujákat vágd félbe, és a belsejükben lévő zselés nedűt és a magokat kanalazd a torta tetejére.
Várj 10-15 percet a szeleteléssel, hogy a vajas alap is könnyen vágható legyen.