A világ legegyszerűbb dolga a gluténmentes karfiol krémleves készítése. Nem kell bele semmi gluténos. A trükkjeimtől viszont különlegessé tehető, és ezt garantálom. A karfiol krémleves egyik titka, hogy tejben kell főzni. Ha nem fogyaszthatsz tejet, akkor se pánikolj, mert van egy fantasztikus helyettesítője a tejnek, amivel a karfiol remekül passzol. Lejjebb ezt is megtalálod.
A fűszerezésén is sok múlik. Ne elégedj meg a só, bors párosítással, hiszen a karfiolnak is megvan a kedvenc fűszere. A receptben leírom az alapízesítést, de tippeket adok arra is, hogyan azaz mivel teheted még különlegesebbé, ínyencebbé.
És hogy a hajdina hogy keveredik ide, mint levesbetét, a recept végén azt is elárulom.
Hozzávalók:
60 g hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fej karfiol (nettó 350-400 g karfiolrózsa)
1 mk só
1 mk tárkony
1 csipet bors
300 ml tej
200 ml zöldségalaplé
+ a levesbetéthez
2 ek hajdina
1 dl repceolaj
+ extra íz élmények
1 mk fekete kömény olaj
1-2 ek körteecet
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2-3
Tejtermékek helyettesítése:
Tej helyett fele-fele mennyiségben kókuszkrém és víz.
A gluténmentes karfiol krémleves elkészítése
Először a levesbetétet készítsd el. A hajdinaszemeket mosd át, szárítsd le egy tiszta konyharuhán. Majd egy pici gyorsforralóban forrósítsd fel az olajat, és süsd benne ropogósra a hajdinaszemeket. Figyelj arra, hogy ne égjen szét!
A hagymát vágd finomra, a fokhagymát szeletekre, és 1-2 ek olajon dinszteld meg egy lábosban. A karfiolt szedd kis rózsákra, mosd át, majd add a hagymához. Sózd, borsoz, szórd meg szárított tárkonnyal.
TIPP: Ha van friss tárkonyod, akkor azt a végén add csak hozzá!
2-3 percig dinszteld a zöldséget, majd önts rá az alaplevet (vagy vizet), és a tejet (vagy higított kókuszkrémet). Ügyelj arra, hogy ne forrjon a leves, csak gyöngyözve főzd, hogy ne csapódjon ki a fehérje a tejből.
TIPP: Lehet, hogy kevésnek tűnik a folyadék, de adj hozzá többet! Így lesz a végeredmény krémes állagú, és semmilyen extra sűrítőanyagot sem kell hozzá adnod.
Ha megpuhult a karfiol, turmixold a levest selymesen krémes állagúra.
TIPP:
Lehet kapni bio vagy kulináris üzletekben fekete-kömény olajat, és körteecetet (Pödör pl.). Ezeket a tálaláskor add a leveshez, már ha szeretnéd. Az olajból 3-4 csepp is elég, annyira intenzív, az ecetből tányéronként 1 mokkáskanálnyi bőven elég. A sima 10 vagy 20 % ecetet ebbe a levesbe nem ajánlom, akkor inkább hagyd ki!