Válság idején minden fillér számít. A gluténmentes hagymás tojás nem csak olcsó alternatíva, de minden háztartásban megtalálható alapanyagokból készül.
Első ránézésre „soványnak” tűnhet, de van benne anyag. Itt van például a tojás. Rendkívül jó fehérjeforrás, de ára meg sem közelíti a húsét. És miért ne lehetne éppen most bevezetni a húsmentes napokat, hiszen ennek előnyeiről amúgy is olyan sokat hallunk napjainkban?
❗️ A tojással egy baj van: sok esetben nehezen vakarható le a héja. Ezt most elfelejtheted, mert a receptben, ha lejjebb görgetsz, megmutatom, hogyan lehet szépen leszedni a héját, anélkül hogy a fele tojás a kukában landolna.
? Zsemlemorzsa, kenyérmorzsa. Ha a magyar konyha az életed mindennapi részét képezi, vélhetően van gluténmentes morzsa a tartalékaid között. Ha nincs, akkor sem kell pánikolni. A szikkadt félig-meddig kiszáradt kenyereket szeleteld fel, majd vágd kockákra. Tedd egy sütőlemezre, és nagyjából 40 fokon szárítsd ki a sütőben. Ha kihűltek, tedd a kockákat egy zacskóba, és kezd el püfölni egy sodrófával. Nyugodtan add ki a mérged közben, de arra vigyázz, hogy a zacskó azért ne szakadjon cafatokra. Ha már nincsenek nagyobb darabok, a sodrófával nyújtsd ki. Ha ehhez nincs kedved, tedd bele egy aprítóba, és finoman aprítsd le.
? Macerás egy művelet, de így mindig megmentheted a szendvicsevésre már nem alkalmas kenyérmaradványokat.
? Hagyma. Hát erről csak azt tudom mondani, hogy őseink is a hagymára esküdtek, miért lenne abból baj, ha most mi is egy kicsit többet ennénk belőle.
Végezetül, ha egyszer lecseng ez a koronavírus, ez a recept akkor is szuper finom, szuper gyors, nem ciki ilyet enni néhanapján.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, ahol a koronavírus ideje alatt minden nap megosztok egy-egy olyan receptet, aminek az elkészítéséhez nem kell bankot robbantanod!
Hozzávalók 2 főre:
250 g hagyma vörös és lila vegyesen
2+1 ek olíva olaj
1 fél ágacska rozmaring,
só
6 db M-es tojás
100 g gluténmentes zsemlemorzsa
A tartármártáshoz:
200 g natúr joghurt
1 ek gluténmentes majonéz
½ mk kurkuma
csipet só
csipet tört bors
Helyettesítők!
A klasszikus fehér kenyeres morzsát helyettesítheted olyan pékáru morzsájával, ami lassú felszívódású gluténmentes lisztből készül. Ehhez az ételhez nem javaslom a zabpelyhet, hiába egészséges, mert nem lesz ropogós, összeszottyan, és elmenne tőle e kedved.
A joghurtot valamilyen nagyon semleges ízű növényi helyettesítővel cserél le. A magkrémeket szintén nem javaslom ehhez az ételhez, mert elvenné a könnyed jellegét. Natúr mandulajoghurt, kókuszjoghurt esetleg, ami szóba jöhet.
Tojás. Hát, ha tojást nem ehetsz, akkor ezt a receptet most ugord át kérlek.
A gluténmentes hagymás tojás elkészítése
A tojásokat alaposan mosd meg.
Tegyél fel forrni másfél liter vizet forrni egy lábosban, amiben el tudnak a tojások majd teljesen merülni.
A főzővízhez adj 1 kanál sót. A sónak köszönhetően a kész főtt tojásokat gond nélkül meg tudod majd pucolni, nem válik el a héjjal együtt a fehérje.
A hagymákat pucold meg, vágd félbe, majd vágd őket olyan vékony fél karikára, amennyire csak tudod.
Egy serpenyőbe dobj egy rozmaringbóbitát, add hozzá a 2 ek olajat, és szedd rá a hagymákat.
Folyamatosan keverve pirítsd a hagymát. Akkor jó, ha egy kicsit karamellizálódik, de nem ég meg.
Egy másik serpenyőbe egy kanál olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát a szokásos módon. Ha elkészült, és langyosra hűlt, adj hozzá sót.
A kurkumás tartármártáshoz keverd ki a hozzávalókat.
Tálaláskor a tányér aljára szedd a hagymát, szórd meg a morzsával. Helyezd rá a felezett tojásokat, majd csorgass rájuk az öntetből.