Imádod a lazacot? A tejben főtt finn lazacleves garantáltan levesz a lábáról. Nem csak az ízével, de a könnyű elkészítésével is.
A statisztikák szerint az ádventi időszakban, és karácsonykor eszünk mi magyarok a legtöbb halat. A családomban a klasszikus halászlé tartozik a gasztro identitásunkhoz, de azért én szeretek új ízeket kipróbálni.
Lássuk be, a halászlé nem csak finom, de nagyon időigényes az elkészítése. Szerintem veled is megesik, hogy rövidítenél a konyhában töltött időn, de úgy, hogy az ne menjen az ízek rovására.
Ez a finn lazacleves egy különleges kombinációja az egyszerű alapanyagoknak, és a nem hétköznapi elkészítésnek. A megszokott zeller, répa és burgonya indítás még nem is meglepő, de hogy tejben kell főzni, az már újszerű a magyar szájíznek. A franciák imádott tejszínéhez ugyan már hozzászokhattunk, de tejes leves?! Ki hallott már ilyet?
A kalakeitto minden várakozásomat felülmúlta. Nem csak karácsonykor érdemes elkészíteni, de a hideg, téli mindennapokat is ünnepivé varázsolhatod vele.
Hozzávalók 4 adaghoz:
12 cm póréhagyma fehér rész, fél-karikára vágva
1 ek olaj (pl. repceolaj)
120 g zellergumó juliennre várva (vékony csíkokra)
1 tk jelölten gluténmentes zabliszt
500 g burgonya héjában előfőzve, felkockázva
600 ml tej
400 ml halalaplé vagy víz
400 g bőrözött lazacfilé
100 g füstölt lazac
só
1 ek aprított friss kapor
1 ek aprított friss snidling
Tej helyett laktózmentes tej is használható, vagy rizsital és rizskrém keveréke.
TIPP: Halalaplé készítéséhes használj hal nyesedéket (fej, törzs), zellert, hagymát, fokhagymát, póréhagymát, kevés száraz fehérbort, kakukkfüvet, babérlevelet.
A gluténmentes finn lazacleves elkészítése
Egy lábosban hevítsd fel az olajat, és kevés víz hozzáadásával fonnyaszd meg a vékony csíkokra vágott zellert, és a póréhagymát.
Amikor a zöldségek félig puhák, és a víz elpárolgott, szórd meg a zabliszttel, átkeverjük, és öntsd fel a tejjel és az alaplével (vagy vízzel.). Igény szerint sózd.
Add hozzá a felkockázott főtt burgonyát, és mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzd, de figyelj arra, hogy a tej ne forrjon.
A szálkázott lazacfilét kockázd fel, és amikor már forró a leves, add hozzá.
Tálaláskor keverd a levesbe a finomra vágott zöldfűszereket, és a csíkokra vágott füstölt lazacot is.
Ehhez a leveshez nem kell citromlé, de pár csepp nem árt neki.