A zabnokedli az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb gluténmentes nokedli szerintem. Kell az energia, na, de nem mindegy, milyen szénhidrátból nyerjük.
A zabpehelyliszt lassúfelszívódású szénhidrát, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezért a fogyasztása után nem lesz az embernek kaja kómája. Tudod, amikor úgy érzed, le kell dőlnöd egy kicsit evés után. A zabpehelylisztes nokedli mellet szól tehát, hogy egy kiadós evés után is stabil marad a vércukrunk, és kicsattanunk az energiától.
A zabpehely lisztet ráadásul a cukorbetegek, az inzulinrezisztenciával küzdők, sőt még a fogyókúrázók is ehetik. Azt kell mondjam, a legtöbb sportoló és fitnesz rajongó asztalása is gyakran kerül zabliszt nokedli. Mivel mindent szabad, csak mértékkel, és a megfelelő minőségben.
A zab szerintem teljesen semleges ízű, egy probléma van vele, ez pedig a színe. Olyan reformosan szürkés-barna. Ezen nem lehet szépíteni, de ha sikerül a hozzáállásodon változtatni, akkor az egyik kedvenceddé válhat. Hogy miért? Mert rengeteg dolog elkészíthető belőle, és még az egészségedért is (t)eszel vele.
Sok zabpehely galuska variációt kipróbáltam már, de ez a mostani zablisztes nokedli lett a legújabb kedvencem. Ennek pedig a lelke a sok tojás, ettől lesz ugyan is igazán puha. A vízzel kell csupán óvatosan játszani, ezért a megadott mennyiséget soha ne add a keverékhez egyszerre, illetve figyeld, hogyan változik a massza állaga a folyadéktól.
Zabnokedli recept
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
3 db M-es tojás
2 csipet só
200 g jelölten gluténmentes zabpehelyliszt
kb. 300 ml víz
+ víz és 1 tk só a kifőzéshez
A gluténmentes zabnokedli elkészítése
Tegyél fel egy fazék vizet forrni egy teáskanál sóval. A sótól egyrészt gyorsabban felforr a víz, másfelől a tészta is ízesebbé vélik tőle.
Üsd a tojásokat egy keverőtálba.
Add hozzá a két csipet sót, majd lazán keverd össze.
Szórd bele a kimért zabpehelylisztet, és kezdd el keverni a tojásos résznél a liszt közepén.
Ekkor apránként keverd bele a hideg vizet.
Ez a galuska massza nem lesz se csomós, se hólyagos, mint a búzalisztes nokedli, ezért csak a sűrűségét figyeld.
Addig adagold a vizet, amíg olyan sűrű lesz, hogy keverés közben elválik a tészta a tál falától. Nem kemény, de nem is túl híg. Ha túl sok folyadékot adsz hozzá, akkor péppé fő a vízben.
Akkor inkább sűrűbb legyen, azzal nem ronthatod el. Idővel már szemre látni fogod, mikor jó a massza.
Tedd a szaggatót a lobogó víz fölé, és szaggasd bele gyorsan a tésztát.
Főzd 1-2 percen át, majd hideg vízben szűrd le a galuskákat.
Amikor ez a fotó készült, akkor én bakonyi sertést készítettem a zabnokedli mellé.
Jó, ha tudod!
A zab eleve gluténmentes gabona, de akkor miért fontos a gluténmentes diétában a gluténmentes zab jelölés? Nos, a betakarítás, a tárolás és a feldolgozás során gyakran keveredhet a zab közé búza, rozs vagy árpa. A gluténmentes zab termékek kizárólag olyan körülmények között készülnek, ahol nem merülhet fel a keresztszennyeződés lehetősége. Egy gluténérzékeny ezért csak és kizáróleg jelölten gluténmentes zabtermékeket fogyaszthat.
Csatlakozz facebook csoportomhoz, legyél tagja egy segítőkész csapatnak!
EZ A RECEPT IS ÉRDEKELHET: Almás pite zablisztből