Tök jó, hogy vannak klasszikusok, amik újragondolva is finomak, ha nem jobbak, mint eredetileg. Ilyen ez a gluténmentes vegán tökfőzelék is.
Gyerekkoromban ki lehetett volna üldözni a tökfőzelékkel a világból. Pár évvel korábban pedig esküdni mertem volna arra, hogy soha nem fogok egy tányérral sem enni belőle.
Aztán rájöttem, hogy nekem nem a tökkel, hanem a kaporral van bajom, mert amiben csak megéreztem ezt az enyhén ánizsos illatot, a nem szeretem listámra került.
Na de egy gasztronauta csak nem engedheti meg magának azt a flancot, hogy kirekeszti a kaprot a repertoárjából, ráadásul a ’mi lenne ha’ érzés is izgalmi állapotban tartja a kísérletező lelket.
Pár éve úgy döntöttem, hogy csak azért is megszeretem a kaprot. Azt nem állítom, hogy napi szinten haverkodunk a konyhában, de már nem késztet menekülésre. Sőt, a tökfőzeléket kifejezetten megszerettem. Tejfölösen is készítem, de a nagy kedvencem kókuszkrémmel készül. Így.
Hozzávalók (3 adag):
60 g aprított hagyma
25 g kókuszzsír
1 kg friss, gyalult tök
só
20 g zabliszt
200 ml kókuszkrém
100 ml víz
friss kapor
Ha nem számít a tejmentesség, vajjal és tejszínnel is készíthető.
Vagy tejfölös habarással.
Amennyiben nem kedveled a kaprot, a kókuszkrémes eredeti recepthez zseniálisan illik a friss, zöld korianderlevél.
A gluténmentes vegán tökfőzelék elkészítése
Egy serpenyőben olvaszd fel a zsírt, és egy pici víz hozzáadásával dinszteld üvegesre a hagymát.
Add hozzá a friss, gyalult tököt. Sajnos a mirelit tökből ezt a végeredményt nem lehet elérni, ezért marad a szezon, és a friss tök.
Sózd, kevergesd, és hagyd, hogy a zöldség levet eresszen, és abban párolódjon meg.
Amikor áttetszővé válnak a tökszálak, és kezdenek szétesni, akkor szórd meg a zabliszttel.
Keverd csomómentesre, majd öntsd fel vízzel és a kókuszkrémmel.
Alacsony hőfokon sűrítsd be.
A friss kaprot elég, ha a főzés végén adod a főzelékhez.
TIPP: Ha a kaprot nem szereted, készítsd friss koriander levéllel. Szerelem lesz első kóstolásra!