Gluténmentes muffin, ami tejmentes, jól néz ki, és még finom is! Olyan finom, hogy bárkinek leesik az álla tőle! Mutatom, hogyan készül.
Amikor 2013-2016 között a Köles étterem tulajdonosa és egyben séfje és voltam, akkor kísérleteztem ki ezt a muffint. A vendégeink imádták a süteményeimet, mindig kéregették a receptjeimet, ezért, illetve ennek köszönhetően jelent meg első receptkönyvem is, az Egészséges ínyencfalatok lisztérzékenyeknek is.
A süti sütésnél bizony figyelembe kellett vennem, hogy amit csak lehetett, tejmentesen kellett megoldanom. Talán nem újdonság neked sem, hogy aki gluténérzékeny, sok esetben a tejet is kerülnie kell.
Tudom, hogy sok növényi tejtermék helyettesítő van, és kipróbáltam már szinte valamennyit, de vannak más megoldások is. A muffinoknál nekem a lekvár vált be a legjobban. Egy ilyen klasszikus muffinnal a sárgabarack lekvár csodákat tesz. Nem csak robbannak az ízek a szádban, de már ránézésre is olyan érzésed lesz, hogy ez igen, ez süti.
Hozzávalók 12 darabhoz:
200 g jelölten gluténmentes barna rizsliszt
1 csapott mk szódabikarbóna
csipet só
80 g finom szemű nádcukor
2 db M-es tojás
120 ml almaCid (félédes) vagy almalé
100 ml sárgabarack lekvár
150 ml kókuszolaj
2 ek citromlé
1 rúd vanília kikapart belseje (kihagyható)
50 g durvára tört dió
Tepsi méret: 12 darabos muffin sütőforma
Sütési hőfok: 175
Sütési idő: 20-25 perc
TIPP:
Cukor helyett használhatsz eritritet, vagy negyedannyi paleo édesítőt. A lekvár is lehet hozzáadott cukortól mentes!
Kókuszolaj helyett margarin is megteszi.
A gluténmentes muffin elkészítése
A cukrot keverd fehéredésig az egész tojásokkal.
Majd add hozzá a lekvárt, a cidert, a citromlevet, és a szoba meleg kókuszolajat is.
TIPP: Az Almacid egy magyar cider márka, és garantáltan gluténmentes. Ha nem kapsz ilyet, sima almalevet is adhatsz a tésztához, de ha van egy bontott üveg pezsgő, az is belecsordogálhat a masszába. A széndioxid segíti a szódabikarbóna munkáját, azaz segíti emelni a tésztát.
TIPP: Ha kókuszolajjal dolgozol, akkor fontos, hogy minden alapanyag egyforma hőmérsékletű legyen, de legalább is szobahőmérsékletű. Az olajat olvaszd fel! Ha hideg a tojás, vagy a lekvár, az olaj azonnal megköt, darabos lesz, és nem tud egységesen elegyedni a többi folyadékkal.
A lisztet keverd össze a szódabikarbónával, a vaníliával, kis csipet sóval, majd apránként keverd a folyadékba.
A muffinsütőt béleld ki kapszlikkal, és kanalazd beléjük a masszát.
Tetejüket durvára tört dióval szórd meg.
175 fokos, légkeveréses sütőben 20-25 percig, vagy tűpróbáig süsd!
Mielőtt nekiesnél, várd meg, hogy kihűljön, úgy könnyebben kijön a kapszlikból.
TIPP: Ha van szilikonos muffin sütőformád, abban készítsd el! Abba garantáltan nem tapad le egy morzsa sem.