A diót és a kakaót ritkán párosítjuk, de ez a gluténmentes diós keksz szerintem mindenkinek bejön, aki a dióval jó barátságban van.
Ősszel és az ünnepi időszakban szoktam sütni ezt a ropogós finomságot, amihez gyakorlatilag bármelyik gluténmentes alaplisztet felhasználhatod. Ha viszont szerelnél odafigyelni az alapanyagok minőségére, akkor javaslom, tartasd a receptajánlást.
Ennek a keksznek a szíve és a lelke a dión kívül a ragacsos, lágy és sötétbarna nádcukor. Ettől lesz karamelles az íze, olyan, ami máshoz nem hasonlítható.
Hozzávalók kb. 10 db kekszhez:
160 g dió darálva
20 g amaránt liszt
75 g lágy, sötétbarna nádcukor
csipet só
10 g gluténmentes holland kakaópor
1 egész M-es tojás
Sütési hőfok: 170
Sütési idő: 12-13 perc
Tojás helyettesítése:
Chia mag tojással (3 g chia mag liszt + 50 g langyos víz elegye)
A gluténmentes diós keksz elkészítése
Először elmorzsold el a darált diót a cukorral, kakaóporral, és a liszttel. Ez fontos, mert a melaszos nádcukor darabos, ragacsos.
Majd add hozzá a többi hozzávalót, és gyúrd egyneműre.
TIPP: A csoki-dió kombinációt feldobhatod reszelt narancshéjjal!
A masszából formázz hideg vizes kézzel diónyi golyókat, és tedd őket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolabb.
Egy szintén hideg vízbe mártott evőkanállal lapítsd a golyókat korong alakúra.
Fűtsd fel a sütőt légkeveréses fokozaton 170 fokra (vagy normál fokozaton 180 fokra), és a már forró sütőben 12 perc alatt süsd készre a kekszeket.
A kekszek, ha kihűlnek, kívül ropogósak, belül ragacsosak. Mennyeiek!