Gluténments brownie lisztmentes variációban? Naná! Figyelj! A nagybetűs brownie-ba alig kell liszt, így gyakorlatilag bármilyen gluténmentes lisztet vagy őrölt olajos magvat belekeverhetsz. A titok itt az elkészítésben van. Olvass tovább és süss tökéletes browniet gluténmentesen!
Boti fiam évek óta minden szülinapjára ugyan azt a sütit kéri. Fogalma sincs, hogy gluténmentes brownie kerül elé. Tolja. És kéri, hogy süssek még.
Az az igazság, hogy annyira nem is bánom, mert ennél egyszerűbben kivitelezhető finomságot valóban nehéz lenne kitalálni. Ráadásul egy kis fantáziával mindig lehet belecsempészni valami újdonságot.
Van, amikor a szárazanyagokkal játszom. A legfinomabb gesztenyeliszttel. De készítheted darált mandulával, mogyoróval, kókuszliszttel, vagy bármilyen más alap gluténmentes liszttel. Mondjuk, ha a liszt mellett voksolsz, én a zabot vagy a barna rizslisztet ajánlom.
Máskor a fűszerekkel viszek bele egy kis csavart a gluténmentes brownieba. A kedvencem a reszelt narancshéj, de azt Boti nem kedveli. Ok. Akkor mehet bele vanília, vagy tonkabab, esetleg csilipor azoknak, akik pikánsan szeretik. Lényeg, hogy ezek annyira karakteres fűszerek, hogy nem érdemes egyszerre többfélét bedobni. Ahogy írom a bejegyzést, beugrik, hogy kávé granulátummal is sütheted, ha kávé fanatikus vagy. Ahhoz illik a tonkabab vagy a vanília is.
A gluténmentes brownie sütésekor ugyan arra kell odafigyelni, mint a klasszikus brownienál. A sütési időre. Bár nem lehet egzakt sütési időről beszélni, hiszen ahány sütő, annyiféle képen süt, ezért lehet, hogy ki kell kísérletezned, hogy a te sütőd mit tud. Minden esetre azért adok javaslatot, ami nálam, az én sütőmmel bevált. A lényeg, hogy a jó brownie kívül omlós, belül ragacsos. Frissen ellenállhatatlan, de ha rendesen kihűtöd, akkor éri el az igazi állagát.
Ha megsütöd, írd meg a recept alatt hozzászólásban, te mivel ízesítetted, milyen liszttel készítetted. És persze azt is, hogy te is olvadtál-e a brownietól.
Hozzávalók:
3 db M-es tojás
csipet só
160 + 60 g gluténmentes étcsokoládé
150 g vaj
80 g kristálycukor (nádcukor)
50 g jelölten gluténmentes gesztenyeliszt, darált mogyoró, darált mandula valamelyike)
½ narancs reszelt héja
Tepsi méret: kb. 15×25 cm
Sütési hőfok: 170
Sütési idő: 20 perc
Helyettesítők:
Vaj helyett növényi margarin.
Cukor helyett eritrit.
A gluténmentes brownie elkészítése
A csokoládét törd össze és tedd egy kisebb habüstbe a cukorral, a sóval és a darabokra vágott vajjal együtt.
Vízgőz felett olvaszd fel.
TIPP: Ha a csoki 2/3 része már felolvadt, leveheted a gőzről, és folyamatosan kevergetve várd meg, amíg az egész felolvad. Közben hűl a massza is.
Reszeld bele a narancs héját, keverd bele az egész tojásokat egyenként.Végül egy kisebb habverővel forgasd bele a gesztenyelisztet vagy valamilyen darált olajos magvat is.
A sütőformát béleld ki sütőpapírral, és öntsd bele a masszát.
170 fokos, légkeveréses sütőben süsd 20 percen át.
Akkor jó, hogy ha a közepébe szúrsz egy hurkapálcát, már nem folyik a massza, de még ragacsos.
Ha túlsütöd, kiszárad, piskóta jellegűvé válik, pedig ennek a sütinek az a lényege, hogy belül ragacsos, tömör legyen.
Amikor kihűlt, olvaszd fel a másik 60 g csokoládét 2 evőkanál tejszínnel, és kend a gluténmentes brownie tetejére. ha tudsz beszerezni jelölten gluténmentes liofilizált málnát, szórd a tetejére! Ha nem, akkor friss erdei gyümölcsöket is szórhatsz a tetejére.