Ránézel, brrr. Megkóstolod, hmmm. Ez a gluténmentes almás morzsasütemény. Amilyen egyszerű elkészíteni, annyira finom.
Biztosan te is voltál már úgy, hogy a hideg, téli, lustálkodós hétvégéken bekuckóztad magad a takaród alá, és egyszer csak fejen kólint az érzés: úgy ennék valami finomat. Sütire gondolok, természetesen. Velem megesik ez, de valahogy sokszor nagyon fáradt vagyok ahhoz, hogy valami komolyabb süteményt rittyentsek. Nem mintha nem lenne rá igény, vagy ne örülnének neki életem értelmei, de nekem nem akaródzik a konyhAkrobatika.
Van pár lusta receptem, de a morzsasüti, vagy flancos nevén crumble a kedvencem. Legtöbbször zabpehellyel készítem, de időnként variálom, mint ebben a receptben is.
Az alma viszonylag könnyen beszerezhető, megkockáztatom, mindig van itthon, így adja magát, az almás verzió. Viszont nem vágyok mindig az almás pite fílingre, így került ebbe a receptbe a gyömbér. Persze, ha te nagyon jóban vagy a fahéjjal, készítsd azzal, hisz nem csak finom, de segít stabilizálni a vércukorszintet is.
Remélem sikerült megmarketingelnem ezt a nem túl csinos sütit, és elkészíted te is.
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
650 g alma tisztítva, kockára vágva (nettó súly, kicsumázva)
csipetnyi gluténmentes gyömbérpor vagy fahéj
40+50 g vaj
50 g gluténmentes mandulaliszt
50 g gluténmentes zabliszt (vagy cirokliszt)
50 g nádcukor
csipet só
Tepsi méret: pite forma
Sütési hőfok: 180
Sütési idő: 20-23 perc
Tejtermékek helyettesítése:
Vaj helyett kókuszzsír vagy mandulavaj, vagy margarin.
A gluténmentes almás morzsasütemény elkészítése
Keverd össze a liszteket a cukorral, és picike sóval.
Majd add hozzá a kis darabokra vágott HIDEG 50 g vajat, és gyors mozdulatokkal gyúrd morzsalékosra.
Helyezd az almadarabokat egy piteforma aljába, szórd meg őrölt gyömbérrel, vagy fahéjjal, ahogy vagy amivel jobban szereted.
A 40 g vajat vágd kis darabokra, és oszd el az alma tetején egyenletesen. Ebben a vajban fog megpárolódni az alma, amitől eszméletlenül finom lesz.
Majd szórd a tetejére a morzsát.
180 fokos előmelegített sütőben süsd kb. 20-23 percig.
Szereted az almás sütiket? Készítsd el a szénhidrátcsökkentett, almás-mákos kevert sütit is!