Gluténmentes ételek
A gluténmentes diéta során mindent újra kell tanulnod, amit eddig a főzésről tudtál. A gluténmentes ételek sűrítéséhez például gluténmentes lisztekre van szükség, de nem mindegy mihez melyiket használod fel. A gluténmentes étel receptjeimben ezekre mind választ kapsz. Ezen az oldalon a gluténmentes étkezés minden csínját-bínját elsajátíthatod. A gluténmentes főételek, levesek, saláták és hidegtálak menükben rengeteg receptet találsz a reggelitől a vacsorákon át egészen az italokig. Itt laktózmentes, tojásmentes, fogyókúrás, sőt még vegán receptek közül is válogathatsz, ha nem csak a gluténra diétázol.
Ha már a leveles spenót ott csücsül a boltok polcain, akkor irány a konyha és készüljön gluténmentes spenót főzelék. Figyelj, mutatom hogyan készítsd! Imádom, ahogy egy fél szatyornyi friss spenótból egy ekkora tányérnyi cucc lesz. Ez az adag konkrétan egy nagy zacskónyi levélből készült, ami 250 gramm volt. Nálam ez egy normál ebédmennyiségű zöldség. Szóval…
Gyerekeim imádják a KFC-s csirkéket, én pedig a KFC salátának nem tudok ellenállni. Ezért szükségem lett a házi amerikai káposztasaláta receptjére. Nem járhatunk (csak) ezért a gyorsétterembe. Nem de bár?! Azt nem állítom, hogy ez pont olyan, mint a KFC-ben, hiszen a receptjük titkos, de nagyon hasonlít rá. A tárkonyecettel értem el azt az íz…
A sárga túró húsvétkor kerül leggyakrabban az asztalokra, holott kiváló fehérjeforrás, amit bármikor ehetnénk. A sárga túró eredete A sárga túró fogyasztása erősen vallásos jellegű. Eredetileg a görög katolikusok étele volt, és hazánkban főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében lett nagy hagyománya. Ezeken a területeken a római katolikus vallásúak is megkedvelték ezt a tojásból és tejből…
A resztelt csirkemáj gyerekkorom rémálmait idézi fel. Talán mert sertésből volt, a csirkét csak odagondoltam. Minden estre felnőtt koromra szerettem meg a resztelt májat, mint ahogy jeleztem is, csirkemájból készítve. Alapvetően a máj kesernyésségével voltak gyerekkoromban problémáim, de hát felnőtt korra az ilyen apróságokat kinövi az ember. Jó esetben. A resztelt jelző azt jelenti, hogy…
A csemege uborkával készülő hentes tokány amilyen furcsának tűnik, annyira finom. A pörkölthöz szokott gyomrunknak igazi felüdülés. A tokány egy gazdag húsos ragu, ami általában két dologban különbözik a pörkölttől. Paprika helyett borssal készül, és nem pirítanak alá vöröshagymát. Nos, ahogy majd a receptben látni fogod, én nem tartottam be ezeket az alapszabályokat, mert színekre,…
Ez a gluténmentes császármorzsa kívül roppan, belül pihe-puha, és teljes értékű gabonákból készül. Az egyik kedvenc köleses receptem, ezért most megosztom veled is. A hozzávalóknál látni fogod, hogy párolt kölessel készül. Tehát, ne szárazon használd fel a kölest hozzá, hanem előtte párold pergősre. Ugyan úgy kell megpárolni, mint a rizst, csak egy adag köleshez két…
Tudni szeretnéd, mitől lesz jó állagú a gluténmentes túrógombóc? Mit tegyél, hogy ne essen szét a főzővízben? Olvass tovább, elárulom a titkát! Az a fránya glutén! Nem hiába olyan jó cucc, mindent összetart. Az első gluténmentes túrógombócom nekem is egy pépként végezte a forró víz tetején. Rém haragos voltam, mert éhesen újratervezni nem éppen egy…
A gluténmentes daragaluska készítése nem ördöngösség, de jó, ha tudod, mire figyelj oda a készítésekor. Mutatom miből és hogyan készítsd el! A facebook csoportomban többen is kérték, hogy mutassak egy olyan gluténmentes daragaluska receptet, ami valóban működik. Nem esik atomjaira a főzés során, és élvezet végül megenni. Évekkel ezelőtt az első szakácskönyvemben már megjelent egy…
Válság idején minden fillér számít. A gluténmentes hagymás tojás nem csak olcsó alternatíva, de minden háztartásban megtalálható alapanyagokból készül. Első ránézésre „soványnak” tűnhet, de van benne anyag. Itt van például a tojás. Rendkívül jó fehérjeforrás, de ára meg sem közelíti a húsét. És miért ne lehetne éppen most bevezetni a húsmentes napokat, hiszen ennek előnyeiről…
A bolognai ragu vörös lencsével két legyet üt egy csapásra. Kevesebb hús több zöldséggel felturbózva. Olcsóbb, és egészségesebb. Amikor kitaláltam ezt a raguvariációt, még nem a pénztárcabarát gondolkodás vezetett, hanem az, hogy tápanyagban gazdagabbá tegyem ezt a gyerekeim által is imádott ételt. Most, a koronavírus idején a pénztárcabarát kategóriába is sorolható, bár hozzáteszem, az étel…